×
Den iberiske blåskade er en mellemstor, slank kragefugl. Hovedet har en karakteristisk skinnende sort hætte, der dækker hele issen ned til øjnene. Kontrasterende kridthvid strube lige under den sorte hætte. Ryggen og undersiden er beige eller lys gråbrun. Markante og azurblå vinger og halefjer, som giver fuglen sit navn. Arten har en slankere krop, mindre ben og kortere næb end den almindelige husskade. Meget vokal med hæse, gentagne kald.
Biologi
Ekstremt selskabelig og altædende fugl, der lever, søger føde og yngler i larmende familiegrupper eller kolonier på op til 70 individer. Arten er kendt for kooperativ yngleadfærd, hvor ældre unger eller ikke-ynglende fugle hjælper forældreparret med at fodre ungerne. Hunnen lægger typisk 6–8 æg.
Levested
Foretrækker åbne egeskove, olivenlunde, frugthaver og pinjeskove. Kan også tilpasse sig store haver, parker, golfbaner og randområder nær byer, hvor de ofte mister deres naturlige skyhed over for mennesker.
Udbredelse
Fuglen er endemisk for den Iberiske halvø og findes primært i de centrale og sydvestlige dele af Spanien og Portugal. Den er en udpræget standfugl, som bliver i sit territorium året rundt. Der ses dog sjældne strejffugle i det sydvestlige Frankrig.
Tekst baseret på oplysninger indsamlet af Google AI