Tyrkerduen er en relativt lille og slank due. Fjerdragten er overvejende ensfarvet lys beigegrå eller sandfarvet. Ryggen er en smule mørkere gråbrun. Voksne fugle har en meget iøjnefaldende, smal sort halsring på nakken, som er omkranset af en hvid rand. Øjnene er mørkerøde. Halen er lang og vingerne er smalle med mørke svingfjer. Kønnene er stort set ens. Tyrkerduens kald er en meget monoton og karakteristisk treleddet kurren "ku-kuuuh-ku" som gentages mange gange.
Biologi
Tyrkerduen lever primært af planteføde som den finder på jorden, herunder spildkorn, frø, små grønne blade og knopper. Parret bygger en meget simpel og sjusket rede af tynde grene, ofte placeret i tætte nåletræer eller på bygninger. Arten lægger 2–4 kuld med 2 æg.
Levested
Tyrkerduen er en udpræget kulturfugl der næsten udelukkende lever tæt på mennesker. Den findes i villakvarterer, parker, landbrugsejendomme og omkring kornsiloer eller pakhuse, hvor der er let adgang til spildkorn. Den foretrækker områder, hvor der er spredte nåletræer som giver optimal beskyttelse til deres reder.
Udbredelse
Op til ca. år 1900 levede arten kun i Syd- og Lilleasien. I løbet af 1900-tallet indledte den en af de mest bemærkelsesværdige og hurtige dyregeografiske ekspansioner mod nordvest op gennem Europa. Tyrkerduen ynglede første gang i Danmark i 1950. Den spredte sig hurtigt og blev en meget almindelig standfugl i hele landet. Selvom den er vidt udbredt, har punkttællinger vist en markant tilbagegang i den danske ynglebestand over de seneste årtier.
Tekst baseret på oplysninger indsamlet af Google AI
Tyrkerdue, Trujillo, Spanien (Maj 2026)
Tilbage til oversigten